Ljus i kalkvatten

MATERIAL: Kalkvatten, brinnande ljus, en bägare och skål.

HYPOTES: Jag tror att ljuset kommer att slockna och sen åkte kalvattnet upp och det bubbla.

RESULTAT: När man eldade så slocknade ljuset och vattnet steg upp i bägaren sen blev vattnet grumligt.

UTFÖRANDE: Vi hällde i en halv cm kalkvatten i skålen, sen tog vi i brinnande ljus och la på bägaren ovanför ljuset. Efter några sekunder så slocknade ljuset och vattnet steg upp i bägaren och vattnet blev grumligt

SLUTSATS:
vi har visat att det finns koldioxid när man eldar. Att vatnet blir grumligt så vet man att det finns koldioxid.

Laboration 3 - Koldioxid och kalkvatten

MATERIAL: 100 mililiter kalkvatten, sugrör och en bägare.

UTFÖRANDE: Man fyller bägaren med 100 mililiter kalkvatten och stoppar in ett sugrör.

HYPOTES: Jag tror att om man blåser i sugröret så blir kalkvattnet grumligt och att det blir bubbler och det blir vitt på bottnet.

RESULTAT: Kalkvattnet blev grumligt för att jag blåste i vattnet.

SLUTSATS: Vi har lärt oss att kalkvattnet är reagns så att man ser koldioxiden i vattnet när man blåser.

Testa dig själv 4.6

1. Hur stor del av alla atomer på jordytan är väteatomer? Svar: 93%.
2. Varför användes väte i luftkepp förr i tiden ? Varför används det inte längre? Svar: För att väte är det lättaste ämnet som finns men det var brandfarligt och kunde leda till olyckor, och därför beslutade man sig för att inte använda väte.
3. Vad används väte till idag? Svar: Det används till att framkalla kemikalier som ammoniak och saltsyra.
4. Många människor tycker det är svårt att skilja på väte och kväve. Vilka likheter finns det mellan dem och vilka skillnader? Svar:

Hjärna. På jorden är vätgas ovanligt, men i solen och på den stora planeten Jupiter är den mycket vanlig. Försök förklara vad det kan bero på. Svar:

Testa dig själv 4.5

1. När började luftföroreningarna öka kraftigt? Svar: De senaste 200 åren.

2. Vilka oxider orsakar surt regn? Svar: Kväveoxider och svaveloxider

3. Vad är smog? Svar: När när städer har långa perioder av vindstilla väder kan inte fabriksrök och bilavgaser spädas ut i friska luften utan stannar över städerna.  Om det då är dimma samtidigt håller dimmans vattendroppar kvar giftiga gaser och sotpartiklar. Det blir en giftig dimma som kallas smog.

4. Var är problemen med smog störst? Svar: Det dåliga med smog är att vi människor, djur och växter mår dåligt och andas in smutsig luft.

5. När bildas kolmonoxid och på vilket sätt är den farlig? Svar: Kolmonoxid kallas för en ofullständig förbränning och kolmonoxid skapas när när ett ämne när kolatomer brinner och det är ont om syre, då får inte kolatomen 2 syreatomen och får bara en istället. Kolmonoxid räknas som en förorening och om det kommer ut för mycket och då kan känsliga människor somna in och kanske dö.

6. Hur uppkommer surt regn och vad ställer det till med? Svar: Kolmonoxid kallas för en ofullständig förbränning och kolmonoxid skapas när när ett ämne när kolatomer brinner och det är ont om syre, då får inte kolatomen 2 syreatomen och får bara en istället. Kolmonoxid räknas som en förorening och om det kommer ut för mycket och då kan känsliga människor somna in och kanske dö.

Hjärna. Försök förklara varför det är lättare att minska utsläpp av sot och småpartiklar än av gasmormliga oxider. Svar: Om vi använder filter där fastnar alla partiklar, men gaserna åker bara igenom.

Testa dig själv 4.5

1. När började luftföroreningarna öka kraftigt? Svar: För ungefär 200 år sedan.
2. Vilka oxider orsakar surt regn? Svar: Svaveldioxid och kväveoxider.
3. Vad är smog? Svar: Smog är en giftig dimma.
4. Var är problemen med smog störst? Svar: Ibland drabbas storstäder av långa perioder med vindstilla väder. Då kan inte fabriksrök och bilavgaser spädas ut av frisk luft utan samlas över städerna.
5. När bildas kolmoxid och på vilket sätt är den farlig? Svar: Den bildas när en kolatom inte får två stycken syreatomer, då bildas istället kolmonoxid.
6. Hur uppkommer surt regn och vad ställer det till med? Svar: Det uppkommer kväveoxider och svaveloxid från oftast från kraftverk  och dem reagerar med vattnet och gör surt regn. Det kan försura sjöar så fiskdjur dör och förstöra statyer och byggnader.
7. Försök förklara varför det är lättare att minska utsläpp av sot och småpartiklar än av gasformiga oxider. Svar: Partiklar kan man fånga i filter men det kan man inte göra med gaser.

Testa dig själv 4.4

1. Vad menas med oxider? Svar: Oxider är kemiska föreningar där syreatomer sitter ihop med något annat atomslag.
2. Ge exempel på några oxider i luften. Svar:
De oxider som finns i luften sitter syreatomerna ihop med kolatomer, kväveatomer eller svavelatomer.
3. Vad menas med förbränning? Svar: När ett ämne brinner sätts ämnets atomer alltid ihop med syreatomer.
4. Ge exempel på några tillfällen när det bildas koldioxid. Svar: Växterna släpper ut syre som vi i sin tur andas in och när vi väl andas ut så släpper vi ut koldioxid. Koldioxid kommer också från bilavgaser.
5. Vad är fotosyntes? Svar: Fotosyntes är den kemiska reaktionen när växterna får i sig koldioxid och släpper ut syre.
6. Varför ökar koldioxidhalten i atmosfären och vad kan det leda till? Svar: Koldioxiden ökar p.g.a att det är för många bilar som släpper ut koldioxid och det kan leda till att det blir växthusefekten.
7. Vad är biobränslen och varför är den bra? Svar: Det kan vara ved, eller alkohol och gas som man tillverkar från trä. Det är bra för att atmosfören inte spricker upp så lätt då.
8. När Markus körde 20 mil med sin nya bil gick det åt 12 liter bensin. Bensinen vägde 9 kg. Vägde avgaserna från bilen lika mycket, mer eller mindre? Svar: Ja!!! Det väger mer än bensinen.

Testa dig själv 4.3

1. Vad heter de 4 vanligaste ädelgaserna? Svar: Helium, neon, argon och krypton.
2. Vad menas med att ädelgaserna är ädla? Svar: Dom kallas ädla för att dom inte reagerar med andra ämnen.
3. Berätta om 3 saker som man använder ädelgaser till. Svar: Ädelgaser används dels till belysning,glödlampor och "skyddsgaser".
4. Vad menas med skyddsgaser? Kan du själv komma på några tillfällen när de kan vara användbara? Svar: Skyddsgaser kan vara bra användbara vid tillfällen då olika ämnen inte kan bearbetas med syre och kväve.
5. Den första ädegasen som upptäcktes var argon. Argon betyder trög och lat på grekiska. Försök förklara varför gasen fick det namnet. Svar: Argon kan ha blivit döpt så för att det kanske är ett nytt grundämne

RSS 2.0