Testa dig själv 4.5

1. När började luftföroreningarna öka kraftigt? Svar: De senaste 200 åren.

2. Vilka oxider orsakar surt regn? Svar: Kväveoxider och svaveloxider

3. Vad är smog? Svar: När när städer har långa perioder av vindstilla väder kan inte fabriksrök och bilavgaser spädas ut i friska luften utan stannar över städerna.  Om det då är dimma samtidigt håller dimmans vattendroppar kvar giftiga gaser och sotpartiklar. Det blir en giftig dimma som kallas smog.

4. Var är problemen med smog störst? Svar: Det dåliga med smog är att vi människor, djur och växter mår dåligt och andas in smutsig luft.

5. När bildas kolmonoxid och på vilket sätt är den farlig? Svar: Kolmonoxid kallas för en ofullständig förbränning och kolmonoxid skapas när när ett ämne när kolatomer brinner och det är ont om syre, då får inte kolatomen 2 syreatomen och får bara en istället. Kolmonoxid räknas som en förorening och om det kommer ut för mycket och då kan känsliga människor somna in och kanske dö.

6. Hur uppkommer surt regn och vad ställer det till med? Svar: Kolmonoxid kallas för en ofullständig förbränning och kolmonoxid skapas när när ett ämne när kolatomer brinner och det är ont om syre, då får inte kolatomen 2 syreatomen och får bara en istället. Kolmonoxid räknas som en förorening och om det kommer ut för mycket och då kan känsliga människor somna in och kanske dö.

Hjärna. Försök förklara varför det är lättare att minska utsläpp av sot och småpartiklar än av gasmormliga oxider. Svar: Om vi använder filter där fastnar alla partiklar, men gaserna åker bara igenom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0